• Lidt om myter eller metaforer, igen:-)
  • Den Lavpraktiske tilgang?
  • Eller begge på een gang ?

Lidt om myter og metaforer.

Når du træder ind i yogaverdenen, bliver du ofte mødt med historier, fortællinger og teorier fra yogafilosofien. Det kan være i form myter, såsom Kali, der æder dæmonerne. Kali, som i stedet for at jagte eller at udrydde dem, lader dem blive en del af hende. Hvorimod resten af guderne, desperate, forsøger at slå dem ihjel. Kun for at opdage at, for hver gang de rammer en dæmon, så forvandler den sig og bliver til mange flere. Eller: Abeguden Hanuman, der gør sig større hver gang røverguden Rava forsøger at gøre det af med ham, -Ser det hele oppefra og med et lille pust fejer angrebet bort. Oma.

Det kan være uddrag fra den tantriske yogafilosofi (og her snakker vi ikke om sex), der bla. siger at du er fuldstændig unik som du er, der er ikke noget du skal tilegne dig først. Du har alle de kvaliteter, der skal til, du skal "bare" lige opdage det. Opdage, hvordan du, når du falder på plads i dig, er i din kerne, eller hvad du nu vælger at kalde den tilstand, hvor du bare er i fred med dig og og dine omgivelser,- er fuldstændig perfekt som du er.

Du kan vælge at tro på disse myter og/eller, tro på, eksempelvis, den tantriske yogafilosofi. Du kan også vælge at bruge det som inspiration til at leve dit liv. Op til dig:-)

Den lav praktiske tilgang.

Som sagt, kan du i yogaverdenen mødes med myter og yogafilosofi, men du kan så sandelig også mødes med den mere lavpraktiske tilgang, med fortællinger om, hvordan viden om, hvordan dit autonome nervesystem fungerer, kan bruges i din dagligdag.

Når du ved, at en del af det autonome nervesystem, kort sagt, består af sympaticus og parasympaticus. Kampflugt kontra restitution. Når du ved, at det er livsnødvendigt at besidde begge og, at have evnen til bevæge fra den ene tilstand til anden anden. Ved, at der ikke er en skurk, der hedder Sympaticus ( selvom, at det er her du er " fanget", hvis du lider af stress) og en helt, der hedder Parasympaticus (selvom, det er her du er, når du fordøjer fysisk og mentalt og er i ro). Når du ved, at, alt det du prøver at flygte fra eller bekæmpe, eks.intense følelser, intensiveres og det, som du tør kigge på, det du tør møde face to face, giver dig en mulighed for falde så meget til ro, at du kan takle situationen, altså mentalt ( hvis du gør det, når en bil kommer drønende imod dig, er det måske ret fornuftigt at tage benene på nakken:-).

Eller begge på een gang?

Ikke overraskende, et kæmpe ja fra mig. For mig, personligt, er viden om nervesystemet, uden tvivl, nogle af de vigtigste informationer jeg har fået i mit liv. Den viden bruger jeg hver eneste dag, når intense følelser dukker op og jeg opdager hvad der er på færde. - Og jeg formilder denne viden, stort set hver eneste gang, jeg underviser på mange forskellige måder.

Netop på grund af, at jeg har den her viden, så giver det, for mig, så meget mening med metaforerne og myterne. Og der er da lidt hyggeligere af og til og få en lille historie, -men det er i høj grad, vildt godt samtidigt, synes jeg, at kende bare en smule, iflg min verdensanskuelse, til realiteterne.

- Og yogafilosofien? For mig, mest den tantriske, bringer så meget inspiration og så har mange budskaber, som bringer mig trøst og ro og handlemuligheder. Jeg elsker det livsbekræftende i, at jeg sgu er god nok som jeg er, og, at jo mere jeg øver mig i at opdage, hvad der er i øjeblikket, jo mere giver det mig en mulighed for at bevæge mig i den retning, som jeg gerne vil. Giver mig en mulighed for at takle alle de der dæmoner med mange ansigter. Og når de her dæmoner, stikker deres hoved frem, kan jeg puste mig op og se det hele oppefra, for så at få øje på, at den der dæmon, var en jeg kunne æde med hud og hår.

:-) Susanne

Ps. Er du nået hertil, er du nu over halvvejs i de 8 mails fra mig hver tirsdag. Jeg håber på at du hænger på og læser resten af hvad jeg har på hjerte, 3 tirsdage endnu.